RetailChangers

Ruilconcepten: de sleutel tot een circulaire economie?

Van ruilen komt dit keer geen huilen. Je ziet het steeds vaker, ruilhandel. Is het een nieuw concept in de Retail? Of is het in een ander jasje gestoken?

Is het een trend? Of is een tijdelijk iets waar je als retailer gebruik van kan of zelfs moet maken?

pexels-cottonbro-6069530

Geld of niet?

De euro, dollar, of pond was niet het eerste betaalmiddel van de mens. Dat was ruilen. Dit was nog voor het jaar 0. In deze tijden werd gekeken of jouw goederen evenredig waren aan dat van de andere partij. Hiervoor hoefde de hoeveelheid spullen niet evenveel te zijn, zolang het maar dezelfde waarde had.
Wat belangrijk was in de ruilhandel was onderhandelen. Jij wil wat, de andere partij wil wat, hoe ga je daar komen.

Het geld kwam later pas, de prijskaartjes dus ook. Geld als betaalmiddel werd ingezet om meer gemakt te creëren in de ruilhandel.

Ondanks dat de ruilhandel nog voor het jaar nul was, is het vandaag de dag nog steeds een deel van de economie.

Swapsint

Een recent swappevent in Haarlem is hier een goed voorbeeld van. De Swappsint is een ruilevent geweest in Haarlem in 2024.

Het concept draait om oud speelgoed in te leveren en daar nieuw speelgoed voor terug te krijgen. De belangrijkste aspecten die hierbij naar voren komen zijn, duurzaamheid, budget vriendelijk, en verrassend. Het is een praktisch concept wat op vele mensen tegelijk toepasbaar is.

“Dit keer niet ‘van ruilen komt huilen’.”

Deze concepten gingen jou al voor

Het ruilhandel concept komt de laatste jaren steeds vaker terug. Zoals onder andere Vinted, Swappfiets en Snappcar. Dit zijn de bekendste voorbeelden in de maatschappij. In de Retail alleen zijn er ook tal andere voorbeelden.
Ontdek in het nieuwe trendrapport de andere ruilconcepten in de Retail. Meld je nu aan voor de RC community en ontvang jouw trendbook voor een speciale prijs.

Ruilhandel en de maatschappij

Zoals eerder benoemd, bij de Swapsint gaat het daar om duurzaamheid, budget vriendelijk, en verrassend zijn.
Mensen worden door dit event verbonden. In het concept van de Swapsint zijn vooral lokale mensen en partijen met elkaar verbonden. In andere concepten vind verbinding plaats door heel Nederland.

Ruilen heeft een sociaal aspect, mensen komen met elkaar in contact op een andere manier dan dat ze normaal doen. In dit geval is ruilen delen. Delen met elkaar is een positieve (maatschappelijke)stimulans. Daarnaast is delen/ruilen ook goed voor jouw portomonee. Je ontvangt iets wat jij nodig hebt, zonder er geld voor neer te leggen.

Verbinding en duurzaamheid zijn twee grote factoren, bij zowel de Swapsint als bij andere concepten. Dit zijn ook 2 grote factoren die de Retail branche vormen.

Consumenten, vooral tussen de 18- 34 jaar zijn veel bezig met duurzaamheid en passen hier ook hun koopgedrag op aan.
DPG media heeft een onderzoek gedaan naar deze generatie en hun koopgedrag op duurzaamheid. Hierbij komen bewustwording en schuldgevoel (over het productieproces) vooral naar voren. Wat deze generatie nog meer onderscheidt is dat zij ook daadwerkelijk actie ondernemen. Als een merk of business niet duurzaam is, zijn zij bereid over te stappen naar een ander merk.

Als retailer is het dus handig om na te denken over verschillende manieren van duurzaamheid en hoe je die kunt toepassen. Wat voor de ene retailer werkt hoeft niet per se voor jou te werken.

Kom via een gratis kennismaking gesprek er achter of een ruilconcept jouw volgende stap zal worden.
Bronnen: Rodi, DPGmedia & DeSteven
You have been successfully Subscribed! Ops! Something went wrong, please try again.